در صنعت تولید، فنرها با طرحها و شکلهای متنوعی برای پروژه های مختلف استفاده میشوند. هر نوع فنری، با هدف مشخص و کارکرد خاصی برای به حداکثر رساندن پتانسیل خود عمل میکنند. فنر کششی، یکی از انواع فنرها است که در این مطلب توضیحات کاملی را درباره آن ارائه میکنیم.
فنر کششی (EXTENSION SPRING)
فنر کششی در صنایع مختلفی به کار برده میشود. به دو سر این نوع فنر دو قلاب متصل است که قابلیت اتصال به اجسام یا قطعات را دارند. حلقههای تشکیل دهنده فنر کششی، اغلب بدون فاصله در کنار هم قرار می گیرند. همانطور که از نام فنر کششی پیدا است، این نوع فنر با نیروی کشش عمل میکند. به این معنا که نیروی کشش از دو سر به فنر وارد میشود و باعث میشود حلقههای فنر کششی از هم فاصله پیدا کنند. پس از وارد شدن نیروی کششی از طرفین، فنر از نیروی ذخیره شده برای اعمال نیروی عکس و بازگشت به حالت اولیه استفاده میکند. در حقیقت، این فنر برای نزدیک نگه داشتن دو مکانیسم به یکدیگر به کار میرود.
کاربرد فنر کششی:
همانطور که گفته شد، فنرهای کششی کاربردهای مختلفی دارند. برخی از رایجترین موارد استفاده از فنرهای کششی عبارتند از:
۱. صنعت خودرو سازی: فنرهای کششی در قستهای مختلف اتومبیل، چه خارجی و چه داخلی، استفاده میشوند. کاربراتور خودرو یکی از مهمترین اجزایی است که در آن فنر کششی به کار رفته است.
۲. درب گاراژ: همانطور که میدانید، درب گاراژها وزن زیادی دارند و باز و بسته کردن آنها نسبتا دشوار است. با استفاده از فنر کششی در درب گاراژها، این عمل تا حد زیادی تسهیل میشود.
۳. اسباب بازیها: فنرهای کششی در اسباب بازیهای متعددی، به خصوص آنهایی که دارای عملکرد پرتاب و شکلیک هستند، به کار گرفته میشوند. فنرهای بهکار رفته در این اسباب بازیها معمولا کوچک هستند.
۴. ترامپولین: یکی از عواملی که موجب افزایش انعطاف و پتانسیل پرش در ترامپولین میشود، وجود فنرهای کششی است.
۵. ماشینآلات کشاورزی: فنر کششی در بسیاری از قطعات ماشین آلات کشاورزی به کار گرفته شدهاند.
۶. ابزار پزشکی: ابزار پزشکی مانند چراغهای اتاق عمل و بسیاری از تجهیزات پزشکی دیگر، دارای فنر کششی درمکانیسم خود هستند.
انواع فنرهای کششی
همانطور که گفته شد فنرهای کششی برای اتصال فنر کششی به مکانیسمهای دیگر، دو قلاب یا حلقه در دو سر فنر تعبیه شده است. این حلقهها انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن کاربردهای خاصی را دارند. حلقه متقاطع، حلقه D شکل، حلقه ماشینی، حلقه زاویه دار، حلقه کامل لبهای، حلقه کشیده شده، حلقه گرد کشیده شده و غیره برخی از آنها هستند.
خستگی در فنر کششی
خستگی در فنر کششی، اغلب به دلیل تنش ایجاد شده از طریق نیروی کششی وارد شده از دو سر فنر، برای مدت زمان طولانی، رخ میدهد. فنرهای کششی در کاربرد خستگی به خوبی فنرهای فشاری عمل نمیکنند و مقاومت آنها نیز نسبت به فنر فشاری کمتر است و بسیاری از حلقههای انتهایی فنر کششی از نظر هندسی، طوری طراحی و ساخته میشوند که متحمل تنشهای زیادی به علت خمیدگی شدید، میشوند.
تفاوت فنر کششی و فنر فشاری
فنر کششی و فنر فشاری از نظر ظاهری، شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند و این مسئله باعث میشود تا آنها را با هم اشتباه بگیرند. تفاوت اصلی فنر کششی و فنر فشاری در روش اعمال بار است.
حلقههای فنر کششی در فاصله کمی از یکدیگر قرار دارند. در فنر کششی، نیروی کشش از دو سر فنر وارد و موجب جدا شدن حلقهها از یکدیگر میشود. به این ترتیب، پس از اعمال نیروی کششی، فنر با استفاده از نیروی ذخیره شده و با اعمال نیروی عکس، فنر را به حالت اولیه خود باز میگرداند.
نیروی اعمال شده در فنر فشاری درست برخلاف فنر کششی است. به این معنا که، فنر فشاری با استفاده از نیروی فشار عمل میکند. حلقههای فنر کششی نسبتا از یکدیگر جدا هستند. به این ترتیب، نیروی فشار خارجی وارد شده به فنر، باعث میشود تا حلقههای فنر به یکدیگر نزدیکتر شوند. سپس فنر از این نیرو برای بازگشت به حالت اولیه استفاده میکند و حلقههای فنر را از یکدیگر جداتر میکند.
سخن آخر
طراحی دقیق و بی عیب و نقص فنرهای کششی از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا این طراحی میتواند عملکرد صحیح فنر را تعیین کند. شرکت ابتکار فنر صنعت، با کمک مهندسان متخصص خود، توانسته است فنرهای کششی را با طراحی دقیق و کیفیت عالی در اندازههای مختلف، به بازار عرضه کند. رضایت مشتریان، مهر تاییدی بر کیفیت بیرقیب تولیدات این شرکت است.